Kosova Para Birimi

Kosova Para Birimi

Kosova, ülke olarak 2008 yılında ilan ettiği tüm değerleriyle birlikte resmi bir şekilde tanınmaya başlanmıştır. Kosova para birimi olarak Euro’yu kullanıyor. Herkes tarafından Avrupa genelinde kullanılan para biriminin seçilmesi çok mantıklı görüldü. Kendi para birimini oluşturması ve kabul ettirmek istemesi halinde, çok düşük bir değerle piyasaya sürmek zorunda kalacaktı. Özellikle parasının ilk dönemlerde çok fazla zorluk yaşayacağını bilen ülkenin Euro birimini kullanması da gelişim açısından son derece avantajlı bir hale geldi.

Kosova para birimi için Türk Lirası veya Ruble gibi değerleri belirlemek yerine, yerel alanda Euro’nun kullanılmasını sağlıyor. Avrupa’nın dört bir yanından ziyaretçilerin sürekli olarak gittiği bir ülke haline gelmesini sağlayan bu durum, zenginleşmeye başlamasının da ilk basamağı oldu. Bayrağını, para birimini ve rejimini yayınlayan ülkenin Türkiye gibi ülkeler tarafından da tanınmasıyla birlikte, güvenli bir yatırım limanı haline gelmesi sağlandı.

Kosova’da Ticaret ve Para Birimi

Kosova’da son dönemde sürekli olarak inşaat sektörüyle ilgili girişimlerde bulunulmaya başlandı. Bu durum diğer sektörlerin doğrudan etkilenmesine yol açıyor. Kosova para birimi olarak belirlediği Euro ile hem yatırımcısının hem de halkının girişimlerini destekliyor. Avrupa başta olmak üzere, diğer ülkelerden gelecek özel yatırımcılarla ülkenin kalkınması desteklenmek isteniyor. Özellikle ticari faaliyetlerin aralıksız bir şekilde sürdürülmesi, ülkeye çok sayıda turist girmesi ve Kosova’nın herkes tarafından tanınması için çalışmalar sürdürülüyor. Genç nüfusun işsizlik nedeniyle mağduriyet yaşamasının önüne geçmek isteyen hükümet tarafından özellikle gençlerin çalışması amacıyla bazı hamlelerde bulunuluyor.

Kosova’ya öğrenci olarak veya diğer sebeplerle gittiğiniz taktirde birimini de resmi birim olacak şekilde kullanmanız gerekecektir. Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa’da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir. Kosova’nın şekillenmesi ve 2008 yılında son halini alması ve resmi bir şekilde özgürlüğünü ilan etmesi de ülkedeki faaliyetlerin önünü açmıştır.

Kosova’ya gitmek isteyenlerin mutlaka Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı sayesinde özel olarak belirlediğiniz işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Alışverişler, ülkeye gelen turistler tarafından neler yapılması gerektiği, ürünlerin fiyatları da detaylı olarak açıklanıyor. Bu sayede mağduriyet yaşamaksızın tüm bilgilere net bir şekilde erişebilirsiniz. Temel ihtiyaçların fiyatları ülkede su, elektrik, doğalgaz başta olmak üzere tüm alanlar için kira bedelleri de dahil olmak üzere size bildirilecektir.

Kosova para birimi olarak belirlediği Euro ile iki milyon kişi tarafından ülkede bu birimle yaşamların sürdürülmesine imkan tanıyor. Kişi başına düşen milli gelirin artırılması için çalışmaların sürdüğü bilinen ülkede özellikle bir kişi ayda ortalama 400 Euro ile rahatlıkla geçinebiliyor. Bu durum para birimini oldukça önemli bir değere taşırken, aynı zamanda ülkenin ucuz olduğunun da anlaşılmasını sağlıyor.

Ekonomik Güç Teşviki

Çoğu insan Kosova’yı başlıca şarap üreten bölge olarak biliyor. Ancak çok azı Kosova’nın zeytinyağı ürettiğini ve gelişen bir tekstil endüstrisine sahip olduğunu biliyor. 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, Kosova ekonomisi ayaklarını bulmakta zorlandı. Ne yazık ki, bu bölgede şiddete ve huzursuzluğa yol açtı. Pek çok kişi, şiddet sona erdiğinde ve barış geri döndüğünde Kosova ekonomisinin düzeleceğine inanıyordu. Ancak durum böyle değil- ama gelecek için umut var.

Sırbistan hükümeti savaştan sonra başlangıçta Kosova’da ekonomiye egemen oldu. İşletmelere vergiler ve kontroller uygulayarak enflasyona ve minimum büyümeye neden oldular. Neyse ki, hükümet artık uluslararası işletmelerin Kosova’da herhangi bir maliyet veya kısıtlama olmaksızın faaliyet göstermesine izin veriyor. Bu, Kosova’nın ekonomik olarak büyümesine ve ekonomik gücünü oluşturmasına yardımcı olur. Ancak, ekonomik kalkınma söz konusu olduğunda daha yapılacak çok iş var.

Kosova şu anda küçük bir ekonomik güce sahip, ancak Sırbistan’ın tahmin ettiği güç kadar değil. 2013 yılında Forbes, yol kalitesini ekonomik güç açısından en kötü 4. ülke olarak sıraladı. Bunun nedeni yüksek işsizlik oranları ve düşük Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH). Ayrıca, nüfusun yaklaşık %70’i işsizdir ve çalışan yetişkinlerin yalnızca %12’si iş sahibidir. Gelecekte ekonomiyi canlandırabilecek pek çok gelişmemiş doğal kaynak da var. Örneğin, Kosova’da büyük miktarda altın, gümüş, bakır ve çinko yatakları bulunmaktadır. Tüm bu potansiyel, doğru bir şekilde kullanıldığında çarpıcı gelişmelere yol açabilir.

Uluslararası toplum, Kosova’ya ekonomisi ve yönetimi konusunda yardımcı olur. Yol inşa etmek ve istihdam yaratmak için mali yardım sağlıyorlar. Ayrıca, BM barışı koruma birlikleri, işletmelerin endişe duymadan gelişebilmesi için kanun ve düzeni korumaya yardımcı olur. Ayrıca NATO, düzenli bir ekonomik ortamı sürdürmek için Kosova içindeki güvenliği denetler. Kosova’da bir ekonomik sistemin sürdürülmesi ve geliştirilmesi söz konusu olduğunda tüm bu çabalar meyvesini veriyor.

Hâlâ yapılacak çok iş olmasına rağmen, Kosova ekonomisi için işler düzelmeye başlıyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde yüksek işsizlik oranlarına rağmen herhangi bir sorun ve huzursuzluk yaşamadan bir bütçeyi onayladı. Ayrıca, uluslararası işletmelerin artık Kosova’da herhangi bir maliyet veya kısıtlama olmaksızın faaliyet göstermelerine izin verilmektedir – bu, bölgenin ekonomik olarak büyümesine yardımcı olacaktır. Bu arada, NATO’nun barışı koruma çabaları, bölgede büyümenin gelişebilmesi için işletme sahipleri için hayatı güvenli hale getirmeye yardımcı oldu.

Kosova ve Ekonomik Gücü

18 Şubat 1989’da Yugoslavya Federal Cumhuriyeti (FYR), eski Yugoslavya’nın kendi kendini ilan eden devletleri tarafından başlatılan bir dizi saldırıyla şiddetli bir şekilde parçalandı. Bu saldırılar arasında Kosova Sağlık Enstitüsüne yapılan ve yaklaşık 100 tıp uzmanının ölümüyle sonuçlanan hava saldırısı da vardı. On ay sonra, 10 Haziran’da Birleşmiş Milletler, Kosova’nın çoğunluğu Arnavut nüfusa sahip kendi bağımsız devleti olduğunu ilan etti. Bu eylemin haklı olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olsa da, Kosova’nın artık özerk olduğu ve ekonomisiyle ilgili kendi kararlarını alabildiği yadsınamaz.

Kosova bağımsızlığını kazandığında hemen ekonomisini üzerine inşa etmeye başladı. doğal kaynaklar ve hizmetler. Kosova’daki en önemli iki doğal kaynak kömür ve mermerdir. Bu kaynakların her ikisi de yakın ülkeler arasında yüksek talep görmektedir. Ayrıca, Kosova bir ulaşım merkezinde yer almaktadır; Adriyatik, Ege ve İyon denizlerine ve çevre ülkelerin başkentlerine sadece 90 dakika uzaklıktadır. Bu konum, onu Avrupa’nın diğer bölgelerine mal ve hizmet ihraç etmek için ideal bir konum haline getiriyor.

Kosovalı liderler, ekonomisini inşa ederken, komşu ülkelerle barışı sağlamak için de çalışıyorlar. Arnavutluk ve Makedonya’da on yıllardır süren huzursuzluğun ardından, her iki ülke de 2017’de birbirleriyle ilişkileri normalleştirmeye karar verdiler. Bu, Arnavut mallarını her iki ülkeye ihraç etmeyi ve bu ülkelerden mal ithal etmeyi kolaylaştıracak. Bu ülkelerle barış sağlandığında, Arnavut hükümeti ekonominin canlanacağını ve bunun da artan istihdam ve işçi sınıfı için daha yüksek ücretlerle sonuçlanmasını bekliyor.

Hükümet, bu yeni büyümeyi sürdürülebilir kılmak için, ticari olarak uygulanabilir kılmak için Kosova’daki altyapıyı da iyileştiriyor. Adriyatik Denizi boyunca beş yeni liman inşa etmeyi ve ülkenin kuzey ve güney kesimlerinde ekonomik bölgeler oluşturmayı planlıyorlar. İşletmeler verimliliği en üst düzeye çıkarmak için her bölgede üretim tesisleri yerleştirdikçe, bu, çeşitli endüstrilerde mevcut iş sayısını artıracaktır.

Komşu ülkelerle barış sağlanır sağlanmaz, Kosovalı liderler agresif bir ekonomik kalkınma planı başlatmayı planlıyorlar. Bu planın birçok yeni iş yaratmasının yanı sıra diğer Avrupa ülkeleriyle ticareti artırmasını bekliyorlar. Değerli doğal kaynaklarından, ticari bölgelerinden ve eğitimli iş gücünden elde edilen karı maksimize etmek için, Kosova’nın ekonomisi, düşmanlıklar sona erdikten sonra hızlı büyümeye hazır görünüyor.

Puanla
[Total: 1 Average: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!