Kosova, yapmış olduğu atılımlar ile birçok insanın ilk tercihleri arasına girmiştir. Özellikle eğitim ve üniversite konusunda dikkat çekici bir yere gelen Kosova, farklı üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır. Kosova Üniversitesi dgs dikey geçiş gibi bir imkanı sunan ülke, bu sayede birçok öğrencinin ilgi odağı olmuştur. Üniversite eğitimini alabilmek adına Kosova’ya gelen öğrenciler, Priştine Universum Üniversitesi sayesinde dikey geçiş imkanlarından kolay bir şekilde yararlanabilirler. Bu noktada şartlar açık bir biçimde belirtilmiştir.
Kosova Üniversitesi Dgs Dikey Geçiş Nasıl Yapılır?
Kosova Üniversitesi dgs dikey geçiş sayesinde, iki yıllık okullardan dört yıllığa geçmek isteyen kişilere çok büyük bir avantaj sunmaktadır. Buna göre öğrenciler, Türkiye’de bitirmiş oldukları iki yıllık okullardan sonra dört yıllığa geçiş yapabiliyorlar. Bu noktada Türk öğrenciler için son derece özel imkanlar söz konusu. Taban puan aramayan üniversite, kalan 2 yılı Kosova’da bitirmek isteyenleri kabul etmektedir. Bunun için bir takım evraklar istenmektedir. Bu evrakların tamamlanması ve okula sunulmasından sonra süreç başlamaktadır. Hayalini kurduğunuz 4 yıllık üniversite diplomasını, bölümü başarılı bir biçimde bitirmeniz halinde almış olacaksınız.
Kosova üniversitesi, dikey geçiş ile alakalı olarak özellikle adalet bölümünü bitiren kişilere kolaylık sağlamaktadır. 2 yıl süren adalet meslek yüksek okulu, daha sonra 4 yıla tamamlanabilmektedir. Kosova üniversitesi dgs dikey geçiş, bu şekilde çok basit olmaktadır. Okulun harç ücretlerinden de bu noktada bahsetmek gerekmektedir. Ücretlendirme oldukça düşük bir meblağ üzerinden belirlenmiştir. 1800 Euro gibi bir alt limit vardır. En yüksek harç ücreti ise 2500 Euro’dur. Güncel olan bu fiyatlar, çok pahalı değildir. Herkesin eğitim alması gerektiğine inanan okul, bundan dolayı fiyatları da aşağıda tutmuştur.
Kosova üniversitesi dgs dikey geçiş sonrasında bu ülkedeki barınma hizmetlerinden faydalanarak, istediğiniz yerde kalabilirsiniz. Özellikle okula ait olan yurtlar, her türlü konfora sahiptir. Oyun ve dinlence alanlarının yanı sıra, rahat ve geniş odalarda kalmanız mümkündür. Aynı durum üniversitesinin fiziksel çevresi için de geçerlidir. Modern ve klasik mimarinin izlerini taşıyan okul, son derece geniş imkanları ile dikkat çekmektedir. Geniş ve ferah olan sınıflarda, teorik eğitimin en iyisini alabilirsiniz.
Eurostar Yurdışı Eğitim Danışmanlığı, dgs dikey geçiş ve Kosova’ya eğitim için gitmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Buna göre ilk etapta kayıt için gerekli olan bir takım belgeler toplanacaktır. Bu süreçte aktif rol oynayan kurum, Kosova’da nerede kalacağına kadar sizinle ilgilenecektir. Tüm bu işlemler boyunca bürokratik konularda herhangi bir engel çıkmayacaktır. Vize probleminin olmaması, Kosova’nın uçak ile Türkiye’ye yakın bir konumda bulunması ise öğrenciler için çok büyük bir avantaj anlamına gelmektedir. Avrupa’nın bu şirin kentinde öğrenim hayatınızı tamamlayarak, elde ettiğiniz ve tanınan diploma ile iş hayatına atılabileceksiniz.
Kosova Üniversiteleri ve Eğitim
Kosova Üniversitesi, Kosova’da ve tüm eski Yugoslavya’da derece veren bir programa sahip tek üniversitedir. Her yıl 12.000’den fazla öğrenci Kosova Üniversitesi’nde derslere katılıyor. Ülkedeki iki üniversiteden biri olduğu için Kosova’dan birçok öğrenci bu üniversiteye ve Sırbistan’daki diğer üniversitelere devam ediyor. Bununla birlikte, Kosovalı öğrencilerin bu üniversiteye ve Sırbistan’daki diğer üniversitelere devam etmek için başvurmaları ve kabul edilmeleri için sınavlarından yüksek puan almaları gerekmektedir.
Priştine Üniversitesi, Kosova’da doktora programlarına sahip tek üniversitedir. Fakülteleri arasında ekonomi ve hukuk ile eğitim, yönetim, bilim ve teknoloji ve sosyal hizmet bulunmaktadır. Aynı zamanda diller, sanat ve iletişim ve medya çalışmaları sunmaktadır. Priştine Üniversitesi’ndeki birçok bölüm, İngilizce konuşan öğrencilerinin katılmaları için para ödeyen İngilizce bölümü de dahil olmak üzere, belirli öğrencilere burs sunmaktadır. Bir öğrencinin üniversiteye gitmek için yeterli parası yoksa, kendi ülkesinden veya kuruluşundan burs başvurusunda bulunabilir.
Kosovalı öğrencilerin çoğu, rekabetçi bursları nedeniyle Hindistan ve Pakistan’daki üniversitelere başvurur. Ancak, kabul edilmeleri için sınavlarından yüksek puan almış olmaları gerekir. Kosova’daki bazı üniversiteler, cömert bursları nedeniyle ARWU listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Örneğin, Bajgora Business College, Kosova’dan imkanları kısıtlı öğrencilere yönelik burs programı ile yüzde 100 başarı oranına sahiptir. Bu kolej, öğrencilerine tam eğitimin yanı sıra kampüste konaklama ve yemek yardımı sağlar. Bu burslara başvurmadan önce tüm öğrencilerin bir giriş sınavını geçmeleri gerekir.
Kosova Üniversitesi, eski Yugoslavya genelinde sunulan lisans programları nedeniyle Balkanlar’daki en büyük üniversitelerden biridir. . Ancak, Kosova’dan birçok aday öğrenci, Kosova Üniversitesi’nden daha uygun fiyatlı oldukları için Sırbistan’daki diğer üniversiteleri seçmektedir. Kosova’daki diğer üniversitelerdeki bölüm başkanlarının çoğu, nerede yaşadıklarına veya daha önce hangi eğitim sistemine katıldıklarına bakılmaksızın aday öğrencilerin başvurularını kabul etmeye isteklidir. Bu nedenle, bu küçük Balkan ülkesinden daha fazla derece alabilmek için Kosova’da yaşayan daha fazla vatandaş bu üniversitelere başvurmalıdır.
Kosova Üniversiteleri
Şu anda Avrupa’nın en büyük ülkesi olan Kosova’nın toplam nüfusu 2 milyon civarında. Kosova’dan birçok insan, ulusun gelişmesine yardımcı olacak dereceler ve kariyer elde etmek için yüksek öğrenim görmektedir. Şu anda, 85.000’den fazla öğrenci yüksek öğretim programlarına kayıtlıdır. Ayrıca, bu öğrencilerin %90’ı Kosova’nın kırsal kesimlerindendir. Çok sayıda öğrenciyi kaydetmenin yanı sıra, üniversiteler modern tesislere ve iyi donanımlı kütüphanelere sahiptir.
Kosova hükümeti, yüksek öğrenimi ülkenin kalkınması için çok önemli görmektedir. Yüksek öğrenim için mali destek sağlar ve burslar ve hibeler yoluyla üniversite kayıt sayılarını artırmayı amaçlar. Her üniversitenin yıllık burs başvuruları için bir kontenjanı vardır ve yıl boyunca başvuru kabul etmektedir. Buna ek olarak, her üniversite matematik, fen bilimleri ve İngilizce dil çalışmalarında seçkin öğrenciler için kendi burs programını sürdürmektedir. Ayrıca, her üniversitenin öğrenci gruplarını sosyalleştirmek ve aktif tutmak için kendi spor programı vardır.
Kosova üniversiteleri iki yıllık ön lisans, üç yıllık lisans, dört yıllık yüksek lisans ve ekonomi ve hukuk alanında doktora programları sunar. 2014 yılında yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısı 85.000’in üzerine çıkmıştır. En fazla öğrenci yaklaşık 20.000 öğrenci ile Priştine Üniversitesi’ne gidiyor; Priştine Üniversitesi, öğrenci sayısı bakımından en büyük üniversitedir. Bazı üniversitelerin çeşitli kurslar sunan 100’den fazla bölümü vardır. Her üniversitenin, tüm bölümleriyle birlikte o üniversitenin işleyişini denetleyen bir dekanı vardır.
Kosova’daki üniversiteler arasında yüksek düzeyde öğrenci hareketliliği vardır, çünkü başka bir üniversiteye gitmek için öğrenim ücreti yoktur. Öğrenciler, üniversiteye devam ederken masraflarını karşılamak için hükümetten aylık bir hibe alırlar. Hem ilkokulda hem de ortaokulda yüksek performans gösterenler için birçok burs mevcuttur. Bu devlet desteğinin dışında, düşük gelirli öğrencilere maddi yardım sağlayan Eploma Games gibi kuruluşlar da bulunmaktadır. Bu, hemen hemen her öğrencinin Kosova üniversitelerinden birinde diploma almasını sağlar.
Yüksek bir eğitim standardına sahip olmak, hedeflediği her alanda gelişmeyi teşvik eder. Yüksek öğrenim, kırsal kesimdeki vatandaşlar için iş yaratmayı kolaylaştırmanın yanı sıra, bugün Kosova’da yaşayan etnik gruplar arasındaki çatışmayı da en aza indiriyor. Devam eden bu çatışma, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesine rağmen, bazı insanların Kosova’nın hala eski Yugoslavya’nın aktif bir parçası olduğuna inanmalarına yol açtı. Sonuç olarak, yüksek öğrenimi teşvik etmek, hem mevcut hem de geçmiş nüfusları daha büyük ulusal kalkınma hedeflerine doğru ilerletmeye yardımcı oluyor. .